Skogssvamps risotto, ört kyckling och vitvin-dragon sås
2 schalottenlökar finhackade eller 1 gullök
ca 1 dl Olivolja
3 dl Zeta Casa Di Luca Arborioris eller
Zeta Casa Di Luca Carnaroliris eller annan Risottoris
ca 2 dl vitt vin torrt
ca 1 liter kycklingbuljong varm
2 dl (60g) finriven parmesanost
salt
nymalen svartpeppar
Därefter börjar du med risottokastrullen.
Fräs löken mjuk i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg.
Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt.
Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort.
Rör om hela tiden.
Tillsätt den varma buljongen lite i taget.
Börja med 3–4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen.
Rör om ofta och sänk värmen.
Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong.
Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd.
Tar tillsammans ca 18–20 minuter.
Ta bort kastrullen från värmen, vänd ner ca 2 msk olivolja, svampen och parmesanost.
Osten och oljan gör risotton fastare och krämigare.
Smaksätt med salt och peppar. Rör om väl och servera direkt.
Kycklingen
1 kyckling file per person
salt, peppar och olika örter som du gillar
Rubba kycklingfileerna i kryddorna du gillar, bryn dom lätt så dom får fin färg sedan lägg in i mitten av ugnen i ca 15 min kolla färgen pga din strl på fileerna.
Vitvin- dragonsås
4 personer:
2-3 schalottenlökar eller 1 gullök, skalade och finhackade
1-2 vitlökar, skalade och finhackade
Olivolja och smör till stekning
Dragon, torkad eller färsk hackad
1-3 msk dijonsenap (kan uteslutas)
Olika peppar – gärna blandade sorter (jag har alltid en kvarn med vit-, grön- och rosépeppar)
Salt
½-1 dl vitt vin beror på hur mycket du gillar vinsmak
ca 3-4 dl grädde eller 2 dl grädde och 1½-2 dl crème fraîche (jag anv lactosfri)
ev. lite god buljong, kyckling-, grönsaks eller svampbuljong
Så här gör du:
Hacka vitlöken och schalottenlöken.
Lägg i lökhacket och låt fräsa under omrörning så löken mjuknar utan att ta färg.
Krydda med peppar, salt och dragon.
Häll i vinet, låt puttra ihop ett tag och lägg sedan i dijonsenap, ta en del i början och smaka sedan av.
Tillsätt crème fraîchen och grädden och rör runt så såsen blir jämn och fin.
Smaka av med buljong, kanske mer salt, dijon, vin, dragon…